Informace pro strávníky - alergeny
Označení alergenů ve školní jídelně
Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování. Týkají se také tedy naší školní jídelny.
Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.
Školní jídelna je povinna „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.
Školní jídelna a označení alergenů plní pouze funkci informační, stejně jako každý výrobce potravin a pokrmů. Má za úkol dostatečným způsobem informovat strávníka o přítomnosti alergenní složky v potravině. Nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků - tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce uhlídat sám.
Seznam alergenů
01 - Obiloviny obsahující lepek
02 - Korýši
03 - Vejce
04 - Ryby
05 - Arašídy (podzemnice olejná)
06 - Sójové boby (sója)
07 - Mléko
08 - Ořechy, madle, pistácie
09 - Celer
10 - Hořčice
11 - Sezamová semena
12 - Oxid siřičitý a siřičitany
13 - Vlčí bob
14 - Měkkýši