Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Informace pro strávníky - alergeny

Označení alergenů ve školní jídelně

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování. Týkají se také tedy naší školní jídelny.

Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Školní jídelna je povinna „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.

Školní jídelna a označení alergenů plní pouze funkci informační, stejně jako každý výrobce potravin a pokrmů. Má za úkol dostatečným způsobem informovat strávníka o přítomnosti alergenní složky v potravině. Nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků - tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce uhlídat sám. 

Seznam alergenů

01 - Obiloviny obsahující lepek

02 - Korýši

03 - Vejce 

04 - Ryby

05 - Arašídy (podzemnice olejná)

06 - Sójové boby (sója)

07 - Mléko

08 - Ořechy, madle, pistácie

09 - Celer

10 - Hořčice

11 - Sezamová semena

12 - Oxid siřičitý a siřičitany

13 - Vlčí bob

14 - Měkkýši