Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

III.třída - leden

15. 1. 2024

Zima je tu děti

 

Vánoce už jsou za námi, děti se nám vrátily do školky plné zážitků, dojmů a prožitků. Společně jsme si vyprávěli o těchto zážitcích, učili se respektovat mluvčího a neskákat do řeči.

Popřáli jsme si všechno nejkrásnější do nového roku a hodně štěstí k tomu.

Seznámíme se s tradicí – Tří králů a s písničkou se vydáme na koledu pro Charitu.

 

♫ My tři králové ♫

Věříme, že nám počasí bude přát a přijede k nám paní Zima. Budeme dovádět s mrazíky, tancovat s vločkami, přiblížíme si charakteristické znaky zimy, vlastnosti sněhu a ledu, budeme pozorovat změny v přírodě. Zaměříme se na prostorové stavby ze sněhu s využitím přírodních materiálů (větvičky, šišky, kamínky, apod.).

 

♫  Sněhulák  ♫

(písnička s pohybem, strany vpravo-vlevo)

Nezapomeneme na ptáčky a jejich obživu během zimního období. Budeme je pozorovat, pojmenovávat a zimu jim zpříjemníme přihazováním do krmítka. Rozvíjíme u dětí povědomí o životě ptáků, zvířat v zimě.

 

Zahrajeme si na polární expedici, která se vydala do daleké země. „Proměníme“ se v tučňáky a Eskymáky, abychom zjistili, jak se žije lidem, živočichům na místě, kde je plno sněhu. Využijeme encyklopedie, obrázky, globus a naučné dokumenty, které máme možnost sledovat prostřednictvím internetu.

♫ Grónská zem ♫

 

Iglú

 

Hana Doležalová, Básničky s pohybem

 

Velké koule ukoulíme

a iglú si postavíme,

uplácat ho musíme,

raz, dva a už bydlíme.

Nedalo to velkou práci,

teď jsme jako Eskymáci.

 

Zimní radovánky jsou nejlepší součástí zimního období. Seznámíme se zimními sporty, zasportujeme při konání zimní olympiády na zahradě, některé děti se pojedou učit lyžovat do Malé Morávky. Připomeneme si bezpečné chování nejen při sportech v zimě.

Budeme hrát hry na rozvoj myšlení, hry se slovy, počítání, s kostkou ap.

Zahrejte si v třeba v autě nebo při čekání hru 3 slova: hraje neomezený počet hráčů, kteří se střídají  řekni např. 3 barvy, 3 zvířata.... nebo těžší  3 kuchyňské potřeby, 3 polévky, 3značky auta...