Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

II.třída - únor, březen

5. 2. 2024

      Princeznička na bále..“

 

         První pohádka

 

obrazek1.jpg Princeznička na bále         
 poztrácela korále.
 Její táta, mocný král,
 Honzíka si zavolal:
 „Honzíku, máš namále,
 přines nám ty korále!“

 Honzík běžel za horu,
 nakopal tam bramborů.
 Vysypal je před krále:
 „Nesu vám ty korále,
  větší už tam neměli,
  ty snědli už v neděli
.

 

 

 

 

Kdo by neměl rád pohádky? Provázejí nás snad celým životem. Pohádky jsou plné životních pravd a mouder a většinou končí dobře vítězstvím dobra nad zlem.

Společně s dětmi zavítáme do tohoto světa pohádek, plného různých pohádkových postaviček i nadpřirozených bytostí. Přivítáme se s Budulínkem, Koblížkem, Červenou Karkulkou, Smolíčkem Pacholíčkem, s dětmi z Perníkové chaloupky i s jinými kamarády. Budeme putovat lesem, kde se setkáme se skřítky, vílami, či hejkaly. Možná se potkáme i s drakem, ježibabou nebo čarodějem. Poznáme také kouzelný zámek se zakletou princeznou, kterou vysvobodí princ nebo udatný rytíř.

Nejdříve se ale připravíme do masopustního průvodu. Seznámíme se s touto lidovou tradicí, pojmenujeme masky, které můžeme v průvodu vidět. Připomeneme si některé básničky a písničky zaměřené k této tradici:

 

Kalamajka mik-mik-mik..“

„To je zlaté posvícení“

„Šel medvěd po cestě“

 

Tydli, fidli, bumtarata,

otevřete kmotře vrata.

Maškary k vám přišly hej,

začal masopustní rej!

 

Čeká nás také návštěva Planetária a „vesmírná“ pohádka. Dozvíme se zábavnou formou zajímavosti o hvězdách, zemi i planetách.

Během celého bloku si budeme pohádky dramatizovat a hrát. Seznámíme se s některými loutkami, maňásky, kulisami.  Společně si budeme pohádky číst, prohlížet si pohádkové ilustrace. Naučíme se jak správně a šetrně zacházet s knihou.