Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

O naší škole

7. 5. 2024

Také k letošnímu zápisu zveme rodiče s dětmi na společné zábavné odpoledne ve školce při zápisu do MŠ.

14.května 2024 od 14.30 hodin v I.třídě MŠ

Děti se seznámí s prostředím třídy, mohou si pohrát, a taky vyzkoušet, co je ve školce čeká    a na co se mohou těšit. Rodiče tak budou mít navíc příležitost domluvit se na svých individuálních potřebách, zjistit potřebné informace…

V příštím školním roce budou v provozu tři třídy, ve kterých budou zařazeny děti podle věku, popř. individuálních potřeb. Výhodou je, že jsou zde přizpůsobeny vzdělávací, režimové  i materiální podmínky dané věkové skupině dětí.

Třída pro nejmladší děti tj. děti od dvou let je vybavena nábytkem, hračkami pro tyto děti, k dispozici je navíc chůva. Ve třídě je menší počet dětí, mají dostatek času nejen na hry, ale i na sebeobsluhu a stávají se tak samostatnější.

Vytváříme podmínky také pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami. Ve spolupráci s odborníky z SPC pracujeme s dětmi podle individuálního vzdělávacího plánu, k dispozici je asistentka pedagoga a speciální pedagožku. Také v příštím roce budeme pokračovat  v podpoře dětí s menší vadou řeči v logopedickém kroužku. Se správnou výslovností souvisí i pohybová zdatnost, pro kterou máme skvělé podmínky. Kromě nové zahrady využíváme pravidelně naši tělocvičnu a mj. aktivně plníme úkoly z programu Se sokolem do života.

Na pasivní sledování televize, tabletu, mobilu bývá dostatek příležitostí…, ale ve školce upřednostňujeme kolektivní činnosti, aby se děti aktivně podílely na společné hře, uměly se domluvit, spolupracovat a také respektovat pravidla. 

Přesto vzdělávání formou ICT nezavrhujeme – počítač, tablety a robotické hračky doplňují vzdělávání a využíváme je také např. pro hry na rozvoj logického uvažování, soustředění, nebo při seznamování s angličtinou u nejstarších dětí. Letos jsme pořídili také interaktivní panel, který obohatí vzdělávání zejména nejstarších dětí.

Vzhledem k prostředí ve kterém žijeme je enviromentální vzdělávání nedílnou součástí programu. Děti se nejen seznamují, ale také se aktivně podílí na péči o životní prostředí – pečujeme o zahradu, živočichy, spolupracujeme s lesníky, sbíráme vršky, třídíme odpad… Snažíme se přenášet co nejvíce aktivit do přírody.

Díky dotačním programům „Šablony“ jsme mohli zajistit pro děti kulturní a vzdělávací akce bez finanční zátěže rodičů. Děti tak mohly navštívit Pevnost poznání v Olomouci, kino, farmu apod. V tom chceme pokračovat i v příštím školním roce.

Vzdělávání realizujeme podle vlastního školního vzdělávacího programu „Zpívejme, si zpívejme“, který je zpracovaný podle Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání s využitím také dalších programů např. Zdravá mateřská škola, Montessori, Začít spolu ap. 

Více prozradí fotografie z našich společných zážitků ve školce...